Merseybeat

 

Sam Leach er en meget viktig mann i The Beatles historie. Han var primus motor og organisator i musikkmiljøet i Liverpool helt fra den spede begynnelsen. Han ordnet med øvingslokaler , spillelokaler og bokket konsertavtaler for Merseybeat-band i Liverpool, bl. a for The Quarry Man som senere ble The Silver Beetles og The Beatles, verdens beste band.


John Lennon: “Sam Leach was the pulse of Merseybeat. What he did the rest copied.”

Mark Lewisohn (verdens fremste Beatles-historiker): “Sam Leach was the most adventurous promoter on Merseyside.”


Kort sagt: Sam Leach er en viktig mann i verdenshistorien.


Merseybeat er betegnelsen på musikken som oppstod i området rundt elva Mersey i Liverpool tidlig på 60-tallet. Blant gruppene som spilte Merseybeat var bl.a. The Beatles, Hollies og The Searchers. The Mersey Beat er også navnet på musikkmagasinet som Beatles-manager Brian Epstein hadde en fast spalte i.


Historien bak Merseybeat begynner med Liverpools mange sjømenn som fartet mellom Amerika og England. Med seg fra Amerika hadde de rock’n’ roll singelplater med bl.a. Elvis, Little Richard, Carl Perkins, Jerry Lee Lewis, Scotty More og Chuck Berry, men også skiffle band som spilte amerikansk folkemusikk med vaskebrett og banjo og country-musikk og Honkey Tonk med storheter som bl.a. Hank Williams.


Det var denne musikken som inspirerte unge gutter i Liverpool til å kjøpe gitarer og starte skoleband.

Sam sin hjemmeside

Sam på Facebook

Paul McCartney:

“Those days were the Sam Leach Era.”

Vi var så heldig at vi fikk komme hjem til Sam

Av Trond Blindheim

som også mesteparten

av bildene