Jeg har vært Beatles-fan siden jeg så dem første gang på TV en gang tidlig i 1963. Siden da har jeg fulgt dem tett, helt frem til i dag. Jeg har alle platene, og alt mulig annet (bøker, DVDer – men ikke buttons og slips og kjøleskapmagneter og kopper og krus).


Det som gjorde Beatles helt spesielle var at de var karismatiske, humørfylte og livsbejaende, og at gruppen besto av fire forskjellige og markante individer som på en vidunderlig måte på alle vis kompletterte hverandre.

Men også: disse fire var alle sammen briljante instrumentalister, to av dem var briljante sangere (George var også veldig god, men noe mindre briljant enn John og Paul), og viktigst: to (etter hvert tre) briljante komponister.


Det er her Beatles skiller seg mest fra alle andre grupper: de var ekstremt gode komponister.

Ett eksempel som bekrefter dette: Rett etter at de slo igjennom kom en rekke andre artister – countryhelten Chet Atkins, jazzlegenden Ella Fitzgerald, Elvis Presley, samt styrkekvartetter og symfoniorkestre – med sine versjoner av Beatles-låter.

Det er ingen andre komponister som er i nærheten av å ha fått noe tilsvarende gjennomslag i alle leire for sine komposisjoner.


Dessuten var de fire (i hver fall til å begynne med) svært gode venner, og dette er noe som er nødvendig for at en gruppe skal fungere.


Etter mitt syn laget Betalene like god musikk etter bruddet som de gjorde før 1970.

Men det var to viktige forskjeller: den innbyrdes kvalitetskontrollen som var der før 1970 i og med at alle måtte godkjenne alt, var borte; og den nyskapende originaliteten var noe mindre enn før – det er jo gjerne i den tidlige ungdom at man er mest original.


La meg også ha nevnt at Beatles måtte splittes, det var ingen vei utenom. De kom sammen som svært unge og de vokste fra hverandre. Dette er noe som skjer med alle som vokser opp. Men enkelte andre grupper holder sammen. Hvorfor ikke Beatles? Det er fordi alle Beatlene var likeverdige, og de både var ekstremt talentfulle og sterke personligheter. De ville derfor heller gå hver sin vei og følge sin egen visjon enn å være i en gruppe bare for pengenes skyld. Mao.: andre grupper som holder sammen gjør dette enten fordi den består av en leder og hans backinggruppe, eller pga pengene.

Det tjener Beatlene til ære at de valgte å gå hver sin vei når de vokste fra hverandre. Alle fire har og hadde svært vellykkede karrierer som solo-artister.


Beatles var ekstremt gode, og den eneste som er på samme nivå er Bob Dylan.

Forskjellen er dog at Beatles var mest musikalsk orientert, mens Dylan var og er mer litterært og poetisk orientert.


Jeg fulgte som sagt Beatles fra tidlig i 1963, så jeg har faktisk opplevet hele utviklingen på denne musikkscenen nærmest fra starten.

Det var stort å vandre forbi musikkforretningen hver dag og så plutselig en dag se en ny Beatles-LP utstilt i vinduet – det var slik man i de dager fant ut at det var kommet et nytt Beatles-album. Jeg setter stor pris på det faktum at jeg levde i denne perioden og kunne oppleve den fra dag til dag.


Jeg hører fortsatt mye både på Beatles og på solo-stoffet. Alle Beatles-låtene er helt kanon (med noen ekstremt få unntak), men solo-produksjonene er noe mer variert. Av de beste soloalbumene vil jeg anbefale følgende i tillegg til de som alle synes er bra

(Band on the Run, All Things Must Pass, Imagine, Ringo)

( - :

 1. Punkttegn Pauls Chaos and Creation in the Back Yard

 2. Punkttegn Memory Almost Full

 3. Punkttegn Flowers in the Dirt

 4. Punkttegn Flaming Pie

 5. Punkttegn Back to the Egg

 6. Punkttegn Ram

 7. Punkttegn Press to Play

 8. Punkttegn Ringos Goodnight Vienna og Y Not,

 9. Punkttegn Johns Mind Games og Some Time in New York City       

     (tekstene på denne er infantile, men jeg liker den

     løsslupne måten backingbandet Elephants Memory spiller på)

 1. Punkttegn Georges Extra Texture

 2. Punkttegn George Harrison

 3. Punkttegn Cloud 9

 

Født i fiskenes tegn

Bursdag: 6. mars

Skole: Universitet

Hovedfag: Matematikk

Favorittfarge: Lilla

Favorittbok:

Filosofi: en innføring

Favorittfilm: We The Living

Favorittmat: Grønnsaker

Favorittsitat:

Penger er roten til alt godt


Fotoalbum fra LiverpoolBeatlesmuseet

Mars 2011


Kjente steder

Mars 2011


På Cavern

Mars 2011


Hjemme hos

Mars 2006


Litt mer

Mars 2006


3 Favorittlåter

 1. 1.Wrack My Brain

     fra Stop and Smell the Roses, 1981

 1. 2.A Dose of Rock N Roll

    Ringo´s Rotogravure, 1976

 1. 3.Never Without You

    Ringo Rama, 20034 Favoritt linker


Lytt og last ned låter fra Ringo Starr og hans All Starr Band !

 

Du er nå på Beatles eksperten

Vegard Martinsen sine Beatles sider